留法台灣同學會-解悶來法國 » 入門弟子自我介紹 » 大家好, 香港小男生學糕點

頁: [1]

stanneth112010-1-1 08:28 AM
大家好, 香港小男生學糕點

暱稱:Stanneth

種族: Hong Kong

抵法時間:31st Jan 2010

已經進入學校:
Ecole supérieure de cuisine française - Ferrandi

所學專長:Pastry

我的學校在  6 區
可以交流1下嗎?

我聽聞台灣人很友善
也知不少台灣人到巴黎留學

我的英語不俗, 聽得懂台語, 但說得很爛, 法語也很爛.

有興趣的話能做個朋友嗎,
E-mail: [email]chandlerstanneth_bing@yahoo.com[/email]
msn : [email]chandlerstanneth_bing@yahoo.co.uk[/email]

謝謝你 ^^

sourirestee2010-1-1 11:38 PM
難得有來自香港的朋友來自我介紹, 歡迎你喔 ^^
(來法國的香港人也相對少一些些,印象中香港人去英國加拿大或澳洲求學的比較多的樣子)
難得你略懂台語,是潮汕系的家庭出身嗎?
我都有家人係香港(我阿媽個邊祖籍廣東來口架); 我本身仲識講少少廣東話(唔係幾好,麻麻地嗟)
同埋我最鍾意口既歌手(華語區)都係來自香港,但佢走左唔係度好耐啦...T_T

(OK 廣東話賣弄完畢) : p

初來到法國,磨練期會辛苦點,語言上逐漸適應及學習,之後會慢慢熟練起來的:)
希望你修學一切順利,有問題常來解悶看看(繁體字會親切一些),有問題或意見都可來交流下

[[i] Last edited by sourirestee on 2010-1-2 at 12:41 AM [/i]]

yajay2010-1-1 11:54 PM
這裡就有一個每天看解悶的香港人
不過,巴黎的香港人真的很少 :sad:

ebby2010-1-3 05:10 PM
我都黎報到先

我也是其中一名每天來看解悶的港人,也是1月到法國啊∼
香港朋友加油∼

boo2010-1-3 07:10 PM
我也是從香港來

我在九月已經來到巴黎, 可以聯絡一下,難得找到香港人!!!

Bluekite2010-2-21 09:59 PM
我都是香港

原來呢度都有咁多香港人架?
我上年9月0黎巴黎架
我超喜歡 台灣, 成日都喜歡自己係台灣人, 呵

對呀, 巴黎真的很少香港人
你知道 哪裡最多香港人嗎?
就是 Champs elysee, 幾乎每次經過 都有香港遊客 叫我幫佢地 影相

yajay2010-2-21 11:46 PM
大家留下MSN好嗎?方便聯絡

[email]jxkami@hotmail.com[/email]

第一年來的時候曾經參加過一個香港人MEETING,十多人
可惜跟那班人失去聯絡,現在看看我們可不可以辦一個吧

itmeansno2010-4-19 03:54 PM
根據我認識的第一個香港人在法國經驗
人超好的阿
哈哈

[[i] Last edited by itmeansno on 2010-4-19 at 06:02 PM [/i]]

insistance2010-4-19 05:36 PM
我也喜歡香港朋友:)

好人!!

sharonsen13382010-8-10 08:09 AM
我都係香港人:D

我也是香港人, 不過是去TOULOUSE的, 聽說巴黎香港人已經不多, 我想TOULOUSE更少

littlemermaid2010-8-10 08:56 AM
我會係十月去Aix-en-Provence, 而家仲搞緊 visa.
每日都上來"解悶"看資料, 因為香港好難搵到留法的資料啊!
巴黎的香港留學生都唔多, 我估南部更少呢.

查看完整版本: 大家好, 香港小男生學糕點